shadow

Hauki-EM 2016 palaa takaisin Happy Beachille ( Vaalan Säräisniemi )

Hauki-EM kilpaillaan tänä vuonna la 28.5 klo 10.00-18-00 ja su 29.5. klo 10.00-16.00 Säräisniemen Happy Beachillä.

Sääntömuutokset tiiviisti:
– Paikka Ruununhelmi & Satama
– Hyvää ohjelmaa
– Kisa-alue: Niskanselkä, poislukien Vaalan kurkku. Ärjänselkä vain ”Ojaperänlahden” osalta, missä raja menee Käkisaaren kärjestä Mustanniemen  kärkeen.
– Kaksarin käyttö kielletty / 1 uistin per vapa.
– Yli 90cm hauet kerroin 2.
– Sunnuntain koko tuloksen kerroin 1.5

Esiintyjinä Lamourettesin tytöt ja artistiakin vielä etsitään.
Palkintoina mm. kaksi 12″ Lowrance GEN3 ja kolme 7″ Lowrance GEN8 yhdistelmälaitetta!

Palauta kalamerkki, osallistut tutkimukseen

Oulujärvellä testataan, miten virikekasvatetut järvilohi-istukkaat pärjäävät

Pekka Hyvärinen ja Pekka K. Korhonen, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Saimaasta kotoisin oleva järvilohi kasvaa hyvin Oulujärvelläkin, mutta vain harvat ovat päätyneet kalastajien saaliiksi. Sopivaa ravintoa, muikkua ja kuoretta, pitäisi olla tarjolla, mutta miksi suurin osa lohi-istukkaista katoaa jonnekin, ehkä hauen tai kuhan saaliiksi? Olisiko heikon selviytymisen syynä lohien laitostuminen: istukkaat eivät opi väistämään petoja tai muuten sopeudu villiin luontoon? Tätä on pohdittu Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen ’Menestyvä istukas’ hankkeessa ja päädytty kehittämään uusia luonnonmukaisempia istutuskalojen kasvatusmenetelmiä yhdessä yliopistotutkijoiden kanssa. Kehitystyö ja kalojen laitostestit on toteutettu Paltamossa Kainuun kalantutkimusaseman testiareenoilla. Testit ovat olleet lupaavia: virikealtaissa järvilohien kasvatuksen aikainen kuolleisuus oli pienempi kuin normaaleissa altaissa ja vaelluskokeessa virikelohet olivat selvästi aktiivisempia uimareita kuin normaalimenetelmällä kasvatetut. Nyt odotellaan tuloksia luonnon vesistä, Oulujärveltä.

Parina viime kesänä toteutettiin ensimmäiset tutkimusistutukset. Merkittyjä virikelohia vapautettiin Oulujärveen: vuonna 2011 kaksivuotiaina ja vuonna 2012 vuotta vanhempina. Yhtä aikaa vapautettiin myös sama määrä normaalisti kasvatettuja lohia. Merkinnät toteutettiin T-ankkurimerkillä, keltaisella selkäevän tyveen kiinnitetyllä muovisella merkillä, johon on kirjoitettu kalan yksilökoodi. Kalat istutettiin kesäkuun puolivälissä Niskanselän ja Ärjänselän välissä olevaan Alassalmeen. Lähivuodet osoittavat, onko virikepoikasilla paremmat valmiudet selviytyä luonnossa ja kasvaa pyyntikokoisiksi normaaliin istukkaaseen verrattuna. Oulunseudun Vetouistelijat ry on tukenut Oulujärven järvilohitutkimusta molempina tutkimusvuosina.

Istukkaat pian pyyntikokoisia

Ensimmäisiä merkkipalautustietoja Oulujärveen istutetuista järvilohista on jo tullut RKTL:n merkintä­toimistoon. Ensimmäiset mittakalat, juuri yli 50 cm:n pituiset, oli saatu viime syksynä Niskanselältä. Onkin odotettavissa, että vuonna 2013 ja tästä eteenpäin saaliiksi tulevat järvilohet olisivat pääosin ylämittaisia. Näiden saaliskalojen tiedot ovat tutkimuksen kannalta ensiarvoisen tärkeitä. Tietoja on tullut jonkin verran myös alamittaisena pyydystetyistä kaloista, jotka on ilmoitettu vapautetuiksi merkin koodin tarkistuksen jälkeen. Tämä olisikin suotava menettely, jotta tietoja saataisiin mahdollisimman monesta kalasta, myös vapautetuista. Saaliskalojen koko- ja pyyntitiedot voi ilmoittaa sähköisesti : www.rktl.fi tai postimaksutta osoitteessa: RKTL, Merki, 5005751, 00003 VASTAUSLÄHETYS . Merkin palauttaneelle lähetetään palkkio (5€) sekä tiedot kalan istutuspaikasta ja istutuskoosta. Kalamerkkiä palautettaessa on tärkeää ilmoittaa kalan kokotiedot, pyyntipäivä ja –paikka sekä pyydys. Myös suomunäytteen voi lähettää. Merkkipalautus­ilmoitus verkossa riittää eikä merkkiä silloin tarvitse lähettää postissa Kalantutkimukseen.

Merkkipalautuksilla osallistut arvontaan

Kaikki suomalaisen kalamerkin RKTL:een palauttaneet osallistuvat arvontaan. Yksi merkki vastaa yhtä arpaa. Seuraava arvonta suoritetaan helmikuun alussa 2014. Myös verkossa ilmoitettu merkki osallistuu arvontaan. Seuraavaan arvontaan osallistuvat kaikki Suomessa vakituisesti asuvat henkilöt, jotka palauttavat merkin pyyntitietoineen vuoden 2013 aikana. Kala voi olla pyydetty koska tahansa. Vanhatkin tiedot ovat arvokkaita vaikka pyyntitiedot olisivat puutteellisia. Yksi palautettu merkki vastaa yhtä arpaa.

Pääsiäiskisa Vänernillä 2014

Askevikissa, Vänernin itärannalla järjestettiin suomalaisten vetouistelijoiden kesken lohikunkkukisa pääsiäisenä 2014. Kisa-alueeksi sovittiin sekä Vänern että Vättern. Suurimman lohikalan saanut venekunta veisi kunnian ja maineen.

Ensimmäisenä kiinnityksen otti joukkue Hape ja pojat himpun alle 6 kg lohellaan. Yleisesti arvioitiin, että johtoasema ei kovin kauaa kestäisi. Mutta yllättävän tiukassa tuntui isomukset olevan. Seuraava johtokala puntaroitiin toiseksi viimeisenä kisapäivänä Team Nikolskij:n toimesta. Pulskan lohen mitat olivat 84 cm ja 7,3 kg. Lohi tarttui kyseisen venekunnan nuorten miesten Tinon ja Kimin omatekemään Jojo-vaappuun.

Tino ja Kim Nikolskij ja Jojo-vaapun pettämä lohi
Tino ja Kim Nikolskij ja Jojo-vaapun pettämä lohi

Viimeisenä kisapäivänä Team Uppis osui kuitenkin pienellä alueella syönnöstäväänkalaparveen ja nappasi kisan voittokalan. Järvilohelle painoa oli kertynyt 9,34 kg ja pituuttakin metrin verran. Heti perään napsahti kyytiin vielä kuusi muutakin lohta ja taimenta, joista suurin venytti puntarin lukemat 7,8 kg asti. Uppiksen kaikki kalat tulivat tuona päivänä Vuoksi-rakseilla ja Vk-levyjen takaa.

Uppiksen viimeisen kisapäivän saalis.
Uppiksen viimeisen kisapäivän saalis.
Team Uppiksen venekunnan kokoonpano oli Kippari Kari Remes, Matti Kontio, Eero Leskinen ja Tommi Tiltti.
Team Uppiksen venekunnan kokoonpano oli Kippari Kari Remes, Matti Kontio, Eero Leskinen ja Tommi Tiltti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muistettavaa Vänernillä kalastettaessa
• Lohen ja taimenen alamitta on 60 cm ( nokasta pyrtön loveen )
• vain rasvaeväleikattuja kaloja saa ottaa
• kiintiö max. kolme kalaa per kalastaja per vuorokausi
• max. 10 vapaa/viehettä pyynnissä ( varavapoja ei tarvita )
• kalat tuodaan kokonaisina rantaan
• kalatettava vähintään 300 m rannasta/vähintään 100 m:n pituisesta saaresta

Uistelijoilla on mahdollista osallistua kalojen istuttamiseen antamalla lahjoituksia istutusrahastoon. Lisätietoja esim. info@askevik.nu.

Kisan suurin kala, Team Uppis.
Kisan suurin kala, Team Uppis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarkemmin kisasta ja olosuhteista Team Koukkuniemen www-sivulta
http://www.teamkoukkuniemi.com/reissuraportit/.

Terv, Team Uppis